Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Slovenija zaustavila uvođenje 5G tehnologije

Ministar uprave, Rudi Medved: "pitanja o štetnosti 5G tehnologije su legitimna"

Objavljeno 03.03.2020. 13:43 - Važne vijesti
slovenia zaustavila 5g

Slovenska vlada je skinula s dnevnog reda strategiju regulatorne agencije AKOS o raspodjeli frekvencijskog spektra za 5G i time zaustavila uvođenje te tehnologije u Sloveniju. To je učinjeno na prijedlog Ministra za upravu, Rudija Medveda koji je za slovenske medije izjavio kako su "pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna".

Slovenija je prva zemlja u svijetu koja je Ustavom zaštitila vodu kao ljudsko pravo i javno dobro i time osigurala da njezini izvori pitke vode, kao budući možda najvažniji strateški resurs, ostanu nacionalno dobro.

Odgodom rasprave o odobrenju frekvencijskog spektra za 5G, dok se ne istraže učinci te tehnologije na ljude i okoliš, učinjen je daljnji korak u zaštiti zdravlja i očuvanja prirode.

U Sloveniji postoje snažne eko udruge koje se zalažu "za čeloveku prijazno tehnologijo" (za čovjeku prijateljsku tehnologiju) i vlada očito uvažava stav da bez obzira na moguće pritiske korporativnih sektora i EU administracije, izuzetno je važno poduzimati adekvatne mjere kako razvoj i napredak nebi ugrozili ljudsko zdravlje i prirodu.